20 Ιουλίου

Σπουδαία μέρα η σημερινή! Γεμάτη γεννήσεις και σημαντικά ιστορικά γεγονότα… Το 1933 γεννήθηκε η Βουγιουκλάκη, το 1948 ο Παύλος Σιδηρόπουλος, το 1969 πάτησε για πρώτη φορά ο άνθρωπος στο φεγγάρι και το 1974 έγινε η τούρκικη εισβολή στο νησί…

Ποτέ  δεν μου άρεσε να μιλώ για αυτό το θέμα. Σε ποιον να μιλήσω, άλλωστε; Στους μεγάλους οι πληγές είναι ακόμα νωπές και οι μικρότεροι συνήθως μεταφέρουν επιπόλαια ότι ταιριάζει με τις πολιτικές τους απόψεις. Οπότε προτιμώ να μην ασχολούμαι. Και δεν ανοίγω καθόλου τηλεόραση. Τουλάχιστον στις 15 Ιουλίου. Γιατί εκείνη την ημέρα πέφτει περισσότερη υποκρισία από ποτέ.

Εκείνη την ημέρα, όλοι βγαίνουν στην τηλεόραση και καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα. Όλοι κατηγορούν για το πραξικόπημα το Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β’. Όλοι ξέρουμε, όμως, οτι δεν ήταν μόνος του ο Γρίβας. Στην ΕΟΚΑ Β’  ήταν και άλλοι, πολλοί άλλοι, που ενώ τότε διέπρατταν κτηνωδίες, σήμερα βγαίνουν και κατηγορούν την ΕΟΚΑ Β΄για την απανθρωπιά της χωρίς να έχουν το θάρρος να παραδεχτούν οτι ήταν κάποτε μέλη της. Εγώ περιμένω έναν που να βρεθεί να πει δημόσια “Ναι, ήμουν πραξικοπηματίας. Ναι, ήμουν μέλος της ΕΟΚΑ Β’. Ναι, και εγώ συμμετείχα σε όλα αυτά. Αλλά το έκανα γιατί το πίστευα, γιατί ήταν η ιδεολογία μου.”

Σπουδαίος δε γίνεσαι όταν κάνεις κάτι, αλλά όταν αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου. Θέλω να δω κάποιον να τις αναλάβει έστω και μια φορά. Αλλά ποιος το τολμάει;

Νομίζω οτι σαν μια γενιά αθώων θυμάτων έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε την πραγματική ιστορία. Να δούμε τι μας οδήγησε στη θέση που βρισκόμαστε. Να δούμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

Υπομονή στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στους γονείς των αγνοουμένων.

Advertisements

~ by Firebolt on July 20, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: