Ας κρατήσουν οι χοροί…

Χθες το βράδυ, πέτυχα στο youtube την πιο πάνω εκτέλεση του “Ας κρατήσουν οι χοροί” από την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών της Αθήνας. Θυμήθηκα πόσο συγκινητική ήταν, τότε, για μένα αυτή η σκηνή. Αισθάνθηκα περηφάνια για την Ελλάδα, τη δεύτερη μου πατρίδα. Αλλά τι να την κάνεις την περηφάνια, άμα την έχεις μια φορά στα 100 χρόνια;

Έχουμε μάθει πλέον να κρατάμε την ταμπέλα του “Είμαι Έλληνας, έχω πίσω μου λαμπρό πολιτισμό” και να κλείνουμε τα μάτια στα στραβά και τα παράλογα που γίνονται στη χώρα μας. Ξέρουμε μόνο να φουσκώνουμε με περηφάνια στους Ολυμπιακούς, όταν παρελαύνει η ελληνική αποστολή πρώτη ή στις επιτυχίες της εθνικής.

Δεν νομίζω να είμαστε το ίδιο περήφανοι όταν σκοτώνουνται οι νέοι από τα ναρκωτικά στους ίδιους δρόμους, όπου πριν 35 χρόνια, η γενιά του ’70, σκοτωνόταν ζητώντας ελευθερία και δημοκρατία. Ούτε όταν τσακώνονται οι πολίτες με τους αστυνομικούς, λες και βρισκόμαστε ακόμα στον εμφύλιο.

Και να πω οτι, τουλάχιστον, υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να πω εντάξει. Αλλά ούτε και αυτό δεν το κάνουμε. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα μας στέλνουν χαιρετίσματα από την Αγγλία και η Ακρόπολη δεν είναι μέσα στα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Είναι καιρός, νομίζω, να αφήσουμε πίσω το ένδοξο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το παρόν για να έχουμε και εμείς κάτι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας μην μείνουμε απλοί περαστικοί…

Advertisements

~ by Firebolt on August 19, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: