Κάτι παλιό αλλά και επίκαιρο

Πριν λίγο το tvxs δημοσίευσε ένα άρθρο με το πιο πάνω video. Είναι ένα απόσπασμα από την ταινία του Charles Chaplin με τίτλο “Τhe Great Emperor” (1940) που φέτος κλείνει 70 χρονών. Μια ταινία που σατιρίζει τον ναζισμό, που τότε είχε κατακυριεύσει την Ευρώπη. Ένας μονόλογος τεράστιας δύναμης που δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει το θεατή.

Το τραγικό σε αυτή την ομιλία είναι το ότι εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Ναι, και ας είναι 70 χρόνων. Και σήμερα ο κόσμος μας κυβερνάται από μηχανές και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την εποχή του Chaplin, μάλιστα. Ο άνθρωπος περισσότερο σκέφτεται παρά αισθάνεται. Ο καθένας μας ξέρει πολύ καλά πως να σκέφτεται σαν ένα άτομο, αλλά δε ξέρει να υπολογίζει το σύνολο. Χαίρεται με τη δυστυχία και όχι με τη χαρά του διπλανού του. Και δεν είναι διαθέσιμος να απλώσει χείρα βοηθείας στον οποιονδήποτε. Όσο για τις διακρίσεις άστα να πάνε. Η μόνη μας διαφορά από αυτούς στην ταινία είναι, ίσως, το ότι δε φοράμε στολή.

Τα λέει πολύ καλύτερα από μένα ο μεγάλος Charles Chaplin στο πιο πάνω video. Το όραμα σου Charles, δυστυχώς, παραμένει όραμα…

Advertisements

~ by Firebolt on July 8, 2010.

3 Responses to “Κάτι παλιό αλλά και επίκαιρο”

 1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

 2. Μικρός ήξερα να αισθάνομαι και χρειάστηκαν τη σχολή μ για να μαθαίνω να σκέφτομαι! Είναι πολύ καλό να μπορείς να σκέφτεσαι αλλά είναι μεγάλη δυστυχία να μη μπορείς να νιώσεις, να αισθανθεις!
  Εγω στα εύκολα αφήνω τον εαυτό μ να νιώθει! Στα δυσκολα προσπαθώ να εκλογικευω τα πράγματα να γίνομαι κυνικος για να περάσει η μπόρα! Δοκιμάστε το, πιάνει!

  Τον Chaplin καθόλου δεν τον έχω ψάξει καθόλου αλλά όλες οι αναφορές σε αυτόν είναι εγκωμιαστικες! Δεν μπορεί να ναι τυχαίο!

 3. @misharos
  Όντως. Κορυφαία σκηνή από τον κινηματογράφο, η συγκεκριμένη. 🙂

  @Comfis
  Πιστεύω oτι θα πρέπει να καλλιεργούμε και το συναίσθημα μέσα μας, όπως καλλιεργούμε το μυαλό και τη λογική μας με τις γνώσεις και τη σκέψη. Εξάλλου, η ικανότητα να νιώθουμε και να αισθανόμαστε είναι η βασική μας διαφορά από τις μηχανές. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε στις μηχανές ένα είδος σκέψης και λογικής, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τους δώσουμε την ικανότητα να δημιουργούνται μέσα τους συναισθήματα, όπως συμβαίνει με εμάς.

  Η μέθοδός σου, όντως, πιάνει Comfis. Γιατί αν στα δύσκολα καθοδηγούμαστε μόνο από το συναίσθημα, πολύ δύσκολα βγάζουμε άκρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λογική δίνει, τις περισσότερες φορές, τη λύση.

  Όσο για τον Chaplin, ούτε εγώ θα έλεγα οτι το έψαξα ιδιαίτερα. Το συγκεκριμένο video το πέτυχα εντελώς τυχαία, αλλά δείχνει, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, πόσο σπουδαίος ήταν σαν καλλιτέχνης, αλλά και σαν προσωπικότητα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: