Χιροσίμα – Ναγκασάκι: 65 χρονια μετά

65 Χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, 09/08, από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. 65 χρόνια συμπληρώθηκαν στις 06/08 από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Δυο επέτειοι που υπάρχουν στο ημερολόγιο για να μας θυμίζουν 2 από τα πιο καταστροφικά λάθη της ανθρωπότητας.

Και αντί αυτά τα λάθη να μας οδηγήσουν στο να βάλουμε μυαλό, μας έδωσαν το πράσινο φως στο να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο καταστροφικό μονοπάτι του ταξιδιού προς την εξέλιξη, αντί να ακολουθούμε το ωφέλιμο προς εμας μονοπάτι. Αντί να πατήσουμε φρένο και να αφήσουμε πίσω μας τα καταστροφικά αυτά όπλα που έχουν μόνο να προσφέρουν συμφορές στην ανθρωπότητα, εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Νέα πυρηνικά όπλα κατασκευάζονται καθημερινά. Και τι θα γίνει όταν δοκιμαστούν; Θα έχουμε πάλι τα ίδια;

Εκατομμύρια ανθρώποι πληρώνουν, ακόμα, τις συνέπειες αυτών των δυο ατομικών βομβών. Εκτός από όλες τις χιλιάδες ανθρώπων που πέθαναν επι τόπου, άλλοι προσβλήθηκαν από σοβαρές ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας, οι οποίες προκαλούν μέχρι και σήμερα, ακόμα και τόσες γενιές μετά, προβλήματα στους απογόνους τους.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν αυτές οι βόμβες έπεφταν στο νησί μου, την Κύπρο, ολόκληρο το νησί θα βυθιζόταν και θα χανόταν στην θάλασσα και το ένα, περίπου, εκατομμύριο των κατοίκων της θα αφανιζόταν σε δευτερόλεπτα.

Η τεχνολογία είναι ένα όπλο στα χέρια του ανθρώπου όταν χρησιμοποιείται για την βελτίωση της ζωής του. Όταν, όμως, χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς γυρίζει αυτόματα εναντίον του. Και έχει τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που είχαν και οι δυο ατομικές βόμβες, το 1945. Ας μας γίνει το πάθημα μάθημα.

(Όλο το χρονικό της ρίψης των δυο ατομικών βομβών σε αυτό το άρθρο του tvxs)

Advertisements

~ by Firebolt on August 10, 2010.

3 Responses to “Χιροσίμα – Ναγκασάκι: 65 χρονια μετά”

 1. All we are saying is give peace a chance!!

  Από πολυ μικρός με συγκλονιζε η επέτειος αυτή! Έβλεπα και κείνα τα Χιροσίμα αγάπη μου και το η επόμενη μέρα και πάντα παθαινα εν φόβο συνδυασμένη με λύπη!

  Σημερις με την θυμησες αυτή την αίσθηση!

 2. Και εμένα με συγκλόνιζε, και εξακολουθεί να με συγκλονίζει, αυτή η επέτειος. Ειδικά πριν 2-3 χρόνια, όταν διαβάσαμε στο Γυμνάσιο ένα απόσπασμα από τα “Λουλούδια της Χιροσίμα” και έμεινα άφωνη από τις περιγραφές του βιβλίου, για τις καταστροφές που έφερε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

  Θεωρώ οτι είναι, ίσως, και η πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει οτι πρέπει να την παραλείπουμε και να την ξεχνάμε.

  Ελπίζω, κάποτε, να δώσουμε ζωή στον στίχο του Lennon, που έβαλες Comfis στο comment σου, και να δώσουμε στην ειρήνη την ευκαιρία να έρθει και να εγκατασταθεί μόνιμα στον κόσμο.

  🙂

 3. σημείωση το προηγούμενο comment σε αυτό το άρθρο το έγραψα από κινητοό εξ ου και τα άπειρα λάθη!

  Γούι γοντ μορ ΓΟΥΙ ΓΟΝΤ ΜΟΡ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: