All Time Favourite Films Vol. I: Donnie Darko

Εγκαινιάζω σήμερα μια νέα στήλη στο blog μου που αφορά ένα τεράστιο και αγαπημένο κεφάλαιο της ζωής μου, που είναι το Cinema. Συγκεκριμένα σε αυτή τη στήλη θα σας μιλήσω για τις ταινίες που με συγκλόνησαν, με σημάδεψαν, με συγκίνησαν, με έκαναν να χαμογελάσω και γενικά είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές για να μπουν στα All Time Favourites μου. Και από εκεί δεν βγαίνουν με τίποτα. 😛

Αρχή κάνω σήμερα με το Donnie Darko του Richard Kelly.

Υπόθεση:

Βρισκόμαστε στα τέλη των θρυλικών 80’s  (Λένε τα  Mid 90’s με κρυφή επιθυμία :P).  Στα αυτιά μας ηχούν ακόμα οι disco, οι rock και οι πιο alternative μελωδίες που έβγαλε η θρυλική αυτή δεκαετία.  Για να δημιουργηθεί το κλίμα αυτής της εποχής, το soundtrack της ταινίας συμπεριλαμβάνει μερικά χαρακτηριστικά κομμάτια, όπως το “Head over Heels” των Tears for Fear,  το “Under the Milkyway” των The Church και το “The Killing Moon” των Echo & The Bunnymen. Ο νεαρός Donnie, όντας υπνοβάτης, ξυπνά κάθε πρωί μακριά από το κρεβάτι του. Κάποιο βράδυ ακούει μια φωνή να τον καλεί και ένας γιγάντιος κούνελος, ο Frank, του ανακοινώνει ότι σε 28 μέρες, 6 ώρες, 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα ο κόσμος θα καταστραφεί. Αμέσως ξεκινά ένα παιχνίδι με τον χρόνο για αυτόν ενώ τα οικεία του πρόσωπα, εκτός από τη ψυχολόγο του, δεν έχουν ιδέα. Τι θα γίνει άραγε αυτές τις 28 μέρες; Πώς θα επηρεάσει την ζωή του η εμφάνιση του Frank;

Εντυπώσεις:

Για να είμαι ειλικρινής, την ταινία αυτή την ανακάλυψα μέσω ενός κομματιού από το soundtrack της. Συγκεκριμένα η διασκευή του κομματιού “Mad World” των Tears for Fears από τον Gary Jules. Η ταινία δε με απογοήτευσε, όμως. Κυρίως γιατί συνδιάζει δυο αγαπημένα μου θέματα: τα 80s και τα ταξίδια στο χρόνο. Η ίδια η ταινία είναι σαν ένα ζωντανό βιβλίο που αναπτύσσει με το δικό της τρόπο ένα μεγάλο κεφάλαιο της φυσικής (και το αγαπημένο δικό μου) που είναι η τέταρτη διάσταση, δηλαδή ο χρόνος, και τη θεωρία περι των ταξιδιών στο χρόνο. Στο Director’s Cut θα δείτε και ανα διαστήματα αποσπάσματα από ένα βιβλίο σε σχέση με τα ταξίδια στο χρόνο, τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μας. Σας συμβουλεύω να δείτε το Director’s Cut και όχι την απλή Version της ταινίας, καθώς έτσι θα καταλάβετε καλύτερα την πλοκή. Από τους χαρακτήρες ξεχωρίζω τον Donnie (του πολύ νεαρού τότε Jake Gyllenhaal), τον ανήσυχο αλλά και ευαίσθητο πρωταγωνιστή) και την καθηγήτρια λογοτεχνίας Karen (της Drew Barrymore) που προσπαθεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στους μαθητές της και να προσπαθήσει να έρθει κοντά τους, με παιδαγωγικές μεθόδους που για την εποχή και για το σχολείο που διαδάσκει θεωρούνται εντελώς λανθασμένες και αποδοκιμάζονται από όλους τους στενόμυαλους καθηγητές και ανθρώπους. “Τους χάνουμε από τη δική μας απάθεια!”, φωνάζει αλλά είναι νωρίς ακόμα για να καταλάβουν πόσο δίκαιο έχει. Αντιθέτως, αρκούνται στο να υποστηρίζουν παράλογες και αβάσιμες, δήθεν επαναστατικές μεθόδους, και ψεύτικους ανθρώπους όπως ο Jim Cunningham (του αείμνηστου Patrick Swayze).

“I hope that when the world comes to an end, I can breathe a sigh of relief, because there will be so much to look forward to.”

Donnie Darko

Advertisements

~ by Firebolt on April 19, 2011.

2 Responses to “All Time Favourite Films Vol. I: Donnie Darko”

 1. Τρέλα με πιάνει.

  Αυτή είναι η νο1 ταινία μου εδώ και σχεδόν 8 χρόνια και δεν προβλέπεται να αλλάξει ποτέ αυτό.

  Όταν την πρωτοείδα, βράδυ, μόνος, μετά για το υπόλοιπο της νύχτας έτρεμα και δεν κατάφερα να κλείσω μάτι, αν και δεν μπορώ να εντοπίσω ακριβώς το λόγο που συνέβησε αυτό.

  Να και το ριβιου που είχα γράψει πριν από πολλά χρόνια γι αυτή την ταινία: http://www.enjoy.gr/fun/articles/61.html

  10 μίλιον κρέντιτς του φάιρμπολτ!

 2. Και εσύ κόλλημα, ε; 😛

  Την πρωτοείδα (το Director’s Cut) το καλοκαίρι του 2009, μόνη μου, και, από εκείνη την πρώτη φορά, κατάλαβα ότι αυτή η ταινία θα χτυπήσει κορυφή στις προτιμήσεις μου και δύσκολα θα χάσει το θρόνο της.

  Τους επόμενους μήνες, την είδα ακόμη 3-4 φορές, με διαφορετική παρέα, αφενός γιατί ήθελα να δω τις αντιδράσεις τους και το πως αντιλαμβάνονταν την ταινία και αφετέρου γιατί ήθελα και εγώ η ίδια να την ξαναδώ. 😛

  Με είχε προβληματίσει πολύ η ταινία, κυρίως οι συζητήσεις του Donnie με τη ψυχολόγο του, αλλά και οι συζητήσεις στο μάθημα της λογοτεχνίας.

  Και ναι, άνετα μπορώ να σκεφτώ 5000 διαφορετικούς λόγους που κάνουν αυτή την ταινία να είναι η αγαπημένη μου. 😉

  (Πολύ καλό το review σου! Αν θυμάμαι καλά, ήταν ένα από εκείνα που διάβασα όταν την έψαχνα και με έπεισαν οτι έπρεπε να τη δω όπωσδηποτε :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: